Op zoek naar meer rust en balans?

Vrijwel iedereen ervaart dagelijks wel een vorm van spanning. Variërend van een deadline, werkdruk, zorg om een naaste, financiën, een naderend examen of een wedstrijd. Een beetje spanning kan geen kwaad, maar als de druk langere tijd hoog blijft kan dit gevolgen hebben. 

Een beetje spanning is goed

Vrijwel iedereen ervaart dagelijks wel een vorm van spanning. Variërend van een deadline, werkdruk, zorg om een naaste, financiën, een naderend examen of een wedstrijd. Een beetje spanning kan geen kwaad, maar als de druk langere tijd hoog blijft kan dit gevolgen hebben. 

Vechten of vluchten

Druk en spanning zorgen ervoor dat het lichaam ‘stress-hormonen’ zoals adrenaline afgeeft. Dit is een natuurlijke reactie die zorgt voor een staat van paraatheid in lichaam en geest om te vechten of te vluchten. Er wordt extra bloed naar de spieren gestuurd, de bloedsuikerspiegel stijgt, de spijsvertering wordt onderdrukt en de hersenen maken pijnstillende stoffen aan. Op zich is dit heel goed, het zorgt er mede voor dat mensen in noodsituaties opeens over een enorme kracht kunnen beschikken.

Uitputting

Als de stress-situatie aanhoudt, houdt ook de staat van paraatheid aan. Zo kan uitputting ontstaan. De lichaamsfuncties die niet nodig waren om te vechten of vluchten, zoals de spijsvertering en het immuunsysteem, zijn intussen op een lager pitje gezet en werken daarom niet optimaal. Dit is waarom we in drukke periodes vaker darmproblemen hebben en vatbaarder zijn voor virussen. Ook de kans op vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen,  stemmingswisselingen en slaapproblemen neemt toe.

De beste remedie is natuurlijk om stress-situaties zo veel mogelijk te voorkomen. Maar dit lijkt in de  huidige tijd steeds lastiger. Wél kunnen we onszelf leren om er lichamelijk en geestelijk beter mee om te gaan.

Tips voor meer rust en balans

  • Beweeg: Wandel, dans, zwem, fiets… dit zorgt voor afleiding en maakt het hoofd leeg.
  • Ontspan: Lees een boek, neem een warm bad of doe eens helemaal niets! Is dat lastig? Yoga, meditatie of mindfulness kunnen fijne hulpmiddelen zijn om te ontspannen.
  • Rust, reinheid en regelmaat: Regelmaat zorgt ervoor dat er niet constant nagedacht hoeft te worden en er ruimte ontstaat in het hoofd. Het is daarom slim om elke dag om dezelfde tijden op te staan, te eten en naar bed te gaan. Zorg voor een gemiddelde nachtrust van 8 uur. Ook een opgeruimde woon- en werkomgeving zorgt voor minder prikkels.
  • Eet gezond: Een gebalanceerd voedingspatroon heeft een positieve invloed op stress-situaties. Sla geen maaltijden over, neem voldoende rust om te eten, zorg dat maaltijden alle essentiële voedingsstoffen bevatten en vermijd het gebruik van verkeerde vetten, alcohol en suikers.