Mineralen, begrijp het verschil
Wetenschap vormt de basis van de Solgar Gold Standard. Solgar producten worden samengesteld op basis van gedegen onderzoek naar de rol van voedingsstoffen in het lichaam. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting bij de mineraal producten. Het is niet altijd eenvoudig om van het etiket af te lezen wat nu precies de kwaliteit is van een mineraal product. Dit korte stappenplan, met magnesium als voorbeeld, kan daarbij behulpzaam zijn:
Stap 1: Kijk naar de dosering
Mineralen worden vaak relatief hoog gedoseerd, omdat deze moeilijk opgenomen worden in het lichaam. Bij magnesium wordt 200 mg aanbevolen als algemene aanvulling en tot 400 mg bij een mogelijk onvoldoende inname, bijvoorbeeld wanneer iemand (zeer) weinig (blad)groenten eet.
Stap 2: Kijk of het mineraal gebonden is
Vermijd supplementen die alleen ‘magnesium’ vermelden, zonder specifieke verbinding, omdat de opname in het lichaam onzeker kan zijn. Mineralen moeten worden gebonden aan een andere stof om goed opgenomen te kunnen worden. Magnesiumcitraat, bijvoorbeeld, geeft aan dat magnesium gebonden is aan citraat, oftewel citroenzuur.
Stap 3: Kies voor organische verbindingen
Voor een goede opname geeft het lichaam de voorkeur aan een mineraal dat organisch gebonden is aan bijvoorbeeld citroenzuur of een aminozuur – een bouwsteen van eiwitten. Deze verbindingen komen van nature ook in ons lichaam voor. Voorbeelden van organische verbindingen zijn magnesiumbisglycinaat (gebonden aan het aminozuur glycine) of magnesiumcitraat (gebonden aan citroenzuur). Bij een anorganische verbinding, zoals magnesiumchloride, is sprake van een niet-natuurlijke verbinding, waardoor de opname minder goed verloopt.
Stap 4: Let op de kwaliteit van de verbinding
De verbinding van het mineraal met een andere stof wordt een 'chelaat' genoemd. Het ene chelaat is het andere niet. Daarom kiest Solgar voor de gepatenteerde Albion® aminozuur chelaten. Albion chelaten® garanderen een optimale verbinding en opname, en daarmee werkzaamheid. De patentnummers van Albion® staan vermeld op het etiket van de producten.
Stap 5: Kijk naar de haakjes
Het etiket geeft dus veel informatie over de kwaliteit van een product. Controleer dan direct of het etiket de hoeveelheid magnesium vermeld of het totale gewicht van de verbinding. Haakjes maken het onderscheid; "Magnesium(citraat) 100 mg" bevat 100 mg magnesium als magnesiumcitraat, terwijl "Magnesiumcitraat 100 mg" het gewicht aangeeft van de totale verbinding, dus het mineraal en de stof waarmee het gebonden is. In werkelijkheid bevat een tablet dan mogelijk maar 16 mg magnesium en 84 mg citroenzuur.
Stap 6: Kijk naar de dosering
De hoeveelheid magnesium per tablet of capsule kan verschillen. Dit heeft ook gevolgen voor het inname advies. Van lager gedoseerde tabletten met bijvoorbeeld 50 mg magnesium moeten er immers meer ingenomen worden om tot eenzelfde hoeveelheid magnesium te komen dan wanneer er 200 mg in een tablet zit. Dat heeft ook effect op de prijs van het product.
Stap 7: Let op de geschiktheid
Controleer of het gekozen supplement aansluit bij de individuele behoefte. Magnesiumcitraat is geschikt voor algemeen gebruik, terwijl magnesiumbisglycinaat (Albion® gecheleerd) vaak de voorkeur heeft voor mensen die een laxerend effect van magnesium ervaren.
Stap 8: Laat u goed adviseren
Eigenlijk zou dit stap 1 moeten zijn: laat u goed adviseren in de gezondheidswinkel, vitaminespeciaalzaak, de apotheek of drogist waar u uw producten koopt. Zij kunnen u helpen bij uw keuze. Ook kunt u altijd contact opnemen met Solgar Productvoorlichting via de chatbox op de website, via WhatsApp of bel ons op +31 (0)23 5344522.